Financiële planning en M&M’s

Wat heeft dát nu weer met elkaar te maken? Vraag je je misschien af. Vorige week was ik bij een presentatie van Matt Wallaert over Behavioural Science gekoppeld aan het thema ‘Goed met geld’, georganiseerd door Nibud en Aegon. Aan de hand van grappige voorbeelden nam Matt ons mee door allerlei facetten van ons menselijk gedrag en hoe merken daar op inspelen.

Waar laat jij je door beïnvloeden?

Wist jij bijvoorbeeld dat mensen eerder stoppen met eten als er maar één kleur van een snoepje beschikbaar is? Of wist je dat de consumptie van M&M’s een boost kreeg sinds de blauwe variant werd toegevoegd? Ben jij misschien een van die mensen die ze op kleur sorteert voor je ze opeet? Of de kleur, waarvan je er maar één hebt eerst wegwerkt? Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook dat soort gekkigheid toepas, terwijl je toch van jezelf denkt dat je een rationeel denkend mens bent. Zou dat met financiën ook zo werken vroeg ik me af?

Zorg voor ‘goed genoeg’

Ik werd pas echt getriggerd door de opmerking ‘zorg voor goed genoeg’. En de parallel die Matt trok tussen M&M’s en financiën regelen aan de hand van de ‘5 feet factor’. Als je een pot M&M’s op je bureau zet, eet je die in relatief korte tijd leeg. Maar als je er 5 stappen voor naar de kast moet lopen, gaat de pot veel minder snel leeg. We vinden M&M’s weliswaar super lekker, maar als we er moeite voor moeten doen laten we het zitten.

Nu is minder snoepen natuurlijk prima, maar je eigen financiën laten zitten is andere koek. Financiële zaken in de kast laten staan en niet goed regelen, kan later voor problemen zorgen. Helemaal als er plotseling iets ingrijpends in je leven gebeurt. Maar wanneer regel je het dan goed genoeg? En wat is de 5 feet factor in financiën eigenlijk?

5 feet factor in financiën

Mensen noemen verschillende redenen om niet met de persoonlijke financiële planning bezig te zijn: het is te ingewikkeld, het is alleen voor rijke mensen óf er rust een taboe op de oorzaak. Het is namelijk niet sexy om te zeggen dat je slecht bent met geld. Of er spelen zaken die je niet bespreekbaar durft of wilt maken binnen je gezin, familie of vriendenkring.

Misschien vind je het moeilijk om te praten over het overlijden van je ouders, terwijl je weet dat dit vroeg of laat een keer komt. Of met je partner te bespreken hoe jullie er financieel voor staan als je zonder elkaar verder moet. Dat dit lastige onderwerpen zijn snap ik best, maar als je er niet over praat dan weet je ook niet of het ‘goed genoeg’ geregeld is. En daar maken we ons dan vervolgens ook weer zorgen over en het levert ons stress op.

Geld stress en Life Events

Een op de drie Nederlanders ligt ’s nachts wakker door zorgen dat ze hun rekeningen in de toekomst niet kunnen betalen. Dit blijkt uit onderzoek door de Behavior Change Group. Opvallend genoeg sluimeren deze zorgen voor financiële problemen in alle lagen van de bevolking; van arm tot rijk en laag- tot hoogopgeleid.

Triggers van financiële problemen zijn Life Events, zegt Nibud op hun website. ‘Mensen staan te weinig stil bij de financiële veranderingen. Als ze daardoor grip verliezen op hun geld, is de kans groot dat er financiële problemen ontstaan.’ Met name vrouwen worden hierdoor getroffen, volgens onderzoek van Aegon. Uit hun onderzoek kwam ook naar voren dat 48% van de mensen die uit elkaar gaan, zich liever beter had voorbereid.  

Eerder genieten van financiële rust  

Maar waarom doen we dat dan niet? Wat heb jij nodig om daadwerkelijk aan de slag te gaan met jou persoonlijk financieel plan en de levensvragen die jou bezig houden? Wat is er voor nodig om jou uit je stoel te krijgen om naar die kast te lopen? Je maakt al een financieel plan in 5 eenvoudige stappen, dus doe het! Ik gun je van harte die financiële rust. En als ik je kan helpen door wat ‘financiële M&M’s’ binnen handbereik te leggen, dan doe ik dat graag.

Bevatte dit artikel interessante informatie? Deel het dan met je netwerk via een van onderstaande kanalen.

Deel dit bericht
Terug naar blog